top of page

להתחיל טיפול נפשי

התחלת טיפול נפשי הינה אחד הצעדים החשובים והמשמעותיים בחיים. לצד התקוות והמשאלות מתעוררות גם שאלות והתלבטויות רבות: מהו הטיפול המתאים לבעיה, לקושי או לאתגר שהובילו למחשבה על טיפול? מהי המסגרת המתאימה? מיהו המטפל שיצעד איתי בדרך לשיפור מצבי או לפיתרון הבעיה?

בחירת המסגרת לטיפול נפשי (פסיכותרפיה)
הסוגיה הראשונה שיש לתת עליה את הדעת היא האם הטיפול יערך במסגרת ציבורית או על ידי מטפלת פרטית. היתרון העיקרי של טיפול במערכת הציבורית הינו עלותו הנמוכה. משמעו של הרובד העמוק היותר של שיקול מעשי זה הינו פעמים רבות תחושה של ביטחון וודאות בנוגע להמשכיות הטיפול. טיפול נפשי שמטרתו יצירת שינוי פנימי משמעותי בעל השלכות על תחומים שונים בחיים יכול להיות תהליך ממושך. ככזה, הוא דורש לקיחה בחשבון של הוצאה קבועה לאורך זמן, וחשוב להיכנס לתהליך עם הערכה מציאותית לגבי היכולת לעמוד בתשלום לאורך זמן. יתרון נוסף של טיפול במסגרת ציבורית עשוי להיות האפשרות לריכוז הטיפול במסגרת אחת, עבור מי שזקוק למטפלים ממספר דיסיפלינות מקצועיות (לדוגמא שילוב של מעקב פסיכיאטרי או מעקב דיאטני לצד הפסיכותרפיה). על חסרונות הטיפול במסגרת הציבורית נמנים תור המתנה שעלול לדחות את תחילת הטיפול בפרק זמן בלתי מבוטל, העדר גמישות בנוגע לשעת הטיפול ולתדירות הפגישות, תעוד הפגישות במערכת ציבורית וכמובן - העדר בחירה של המטפל. אם החלטת לפנות לטיפול נפשי במסגרת ציבורית כדאי לבדוק אלו מסגרות רלוונטיות עבורך הן מבחינת זכאותך לטיפול בהן והן מבחינת התמחותן בתחומי הקושי והאתגר עימם מתמודדים. לאחר איתור המסגרות הרלוונטיות, מומלץ לערוך בירור מקיף לגבי עלות השירות, טווח שעות הקבלה הנהוג במסגרת, זמן ההמתנה המשוער לתחילת הטיפול ומשך הטיפול המקסימלי האפשרי. 
בחירת מטפל לטיפול נפשי (פסיכותרפיה) פרטי

בחירה בטיפול פרטי מציבה בפני ההחלטה החשובה ביותר - בחירת המטפלת. טיפול נפשי יכול להתגלות כמסע מורכב ומאתגר ולבחירת המלווה לדרך עשויות להיות השלכות משמעותיות. ההתרשמות מהמטפלת מתחילה בהבנת מידת המקצועיות שלה. בהקשר זה חשוב לדעת מהי הכשרתה הבסיסית של המטפלת שמהווה למעשה את רישיונה לעסוק בטיפול. חשוב להבין, לדוגמא, את ההבדלים בין ׳פסיכולוג׳ (בוגר תואר שני בפסיכולוגיה ממוסד אקדמי מוכר על ידי משרד הבריאות), ׳פסיכולוג מומחה׳ (שסיים התמחות מעשית לאחר לימודי התואר השני) ו׳פסיכולוג קליני׳ (הרשאי לעסוק בפסיכותרפיה להבדיל מפסיכולוגים שעוסקים בתחומים אחרים של פסיכולוגיה). גם בקרב מטפלים המכנים עצמם ׳פסיכותרפיסט׳ קיימת שונות גדולה מאוד: החל מבוגרי תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית תוך התמחות במגמה קלינית, ניסיון מעשי בבריאות הנפש ולימודים בתכנית יסוד בבית ספר לפסיכותרפיה, דרך תוכניות פסיכותרפיה ספציפיות כגון פסיכותרפיה גופנית או פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית ולמצער, בהעדר הסדרה של חוק הפסיכותרפיה, כלה בתכניות שמשכן שבועות או חודשים ומתימרות להעניק למשתתפים בהם את התואר פסיכותרפיסט. לעיתים הפניה לטיפול נובעת מקשיים בתחום ספציפי הדורש התמחות יעודית מעבר להכשרה הבסיסית המהווה רישיון לעסוק בטיפול וכדאי לוודא שלמטפלת המיועדת יש את ההכשרה והניסיון בטיפול בתחום הרלוונטי. 
המלצות על מטפלים ניתן לקבל באמצעות חברים, קרובי משפחה, אנשי מקצוע מתחומים קרובים (יועצת, רופא משפחה, דיאטנית) וממטפלים שאתם מעריכים אבל מסיבה כלשהי אין באפשרותכם להיות מטופלים שלהם. עמותות ואיגודים מקצועיים העוסקים בטיפול בשיטה מסוימת ו/או באוכלוסיה מסוימת מפרסמים פעמים רבות רשימה של חברי העמותה באתר האינטרנט שלהם. חשוב לציין שלרוב אין מדובר בהמלצה על טיב העבודה או באישור של ההסמכות של חבריהן אלא ברשימה של אנשי מקצוע שבחרו להשתייך לעמותה או איגוד מסוימים.  
קיבלתם המלצה על פסיכותרפיסטית שנשמעת על פניו מתאימה? מטפלים רבים מחזיקים היום אתר אינטרנט או בלוג שעשוי להיות שער להיכרות ראשונית איתם. אפשר לשוטט בין עמודיו ולקלוט משהו מהניחוח הייחודי של המטפל והאדם שמאחוריו. לאחר ההתרשמות מהמילה הכתובה אין מנוס מיצירת קשר טלפוני. לשיחה זו כדאי להקשיב במספר רבדים: ראשית, האם יש למטפלת את ההכשרה והניסיון הרלוונטים למוקד הטיפול ולמטרותיו? הרובד השני כולל סוגיות הקשורות להתאמה של מאפייניו של מה שמכונה בשפה המקצועית ׳סטינג׳ או מסגרת הטיפול: האם יש למטפלת שעה פנויה שמתאימה לכם? האם תוכל להציע שעה נוספת במידה ותתרשמו שאתם זקוקים להחזקה אינטנסיבית יותר? האם ההגעה לטיפול מבחינת נגישות וזמן נסיעה סבירים? האם תוכלו להתחייב לתשלום התעריף שהמטפלת מציינת לאורך זמן? אלו אינם רק מאפיינים טכנים שוליים. טיפול החותר לשינוי משמעותי מבוסס על תהליכים ארוכי טווח ואין מצער מלגלות בעומקו שמה שהוערך בתחילתו כאפשרי אינו עובד בפועל. הרובד השלישי ממנו ניתן להתרשם בשיחה הינו החוויה הרגשית שלכם במהלכה. האם המטפלת קשובה? מספקת את המידע הדרוש בבהירות? עונה על שאלות בסבלנות? מרוכזת בשיחה אתכם או שתשומת ליבה מחולקת לשיחות נוספות המתקיימות ברקע? נוכח התרשמות חיובית מומלץ לקבוע פגישה שיכולה גם היא להיות עדיין חלק מההתרשמות. רוב האנשים חשים אינטואיטיבית במהלך פגישת פנים אל פנים האם מצאו את המטפלת הנכונה עבורם. מי שמתקשה יכול להעזר בהקדשת תשומת הלב לשאלות הנוגעות לתחושה במרחב הפיזי של חדר הטיפולים, לפתיחות המתאפשרת בשיחה, להרגשה שהוא עשוי להיות מובן על ידי המטפלת ולאמונה כי המטפלת עשויה לעזור לו. 

עוד על טיפול נפשי והתהליכים המתרחשים בו ניתן לקרוא כאן

 

bottom of page